Zespoły Kadry Kształcącej Hufców Łagiewniki i Oleśnica zapraszają do wzięcia udziału w pierwszym Kursie Drużynowych organizowanym przez nasze hufce. Kurs będzie się składał z 2 części:
- Kursu przewodnikowskiego (trwającego 7-8 dni w czasie ferii zimowych.),
- Kurs metodycznego (trwającego 2 weekendy).
Kurs przewodnikowski dedykowany jest dla wędrowników i osób, które podjęły decyzję o wkroczeniu na ścieżkę harcerskiego wychowawcy.
Kurs metodyczny przeznaczony jest dla osób, które ukończyły powyższy kurs przewodnikowski i dla osób, które ukończyły już kurs dla drużynowych w jednej metodyce a chcą przeszkolić się do pracy w innej.
Uznaje się, że dana osoba jest przeszkolona do pełnienia funkcji drużynowego w danej metodyce jeśli:
- ukończyła kurs przewodnikowski i kurs metodyczny w danej metodyce;
- ukończyła kurs metodyczny (w danej metodyce) i wcześniej ukończyła kurs dla drużynowych (w innej metodyce)
Termin kursu przewodnikowskiego: 31 stycznia - 7 lutego 2010
Miejsce: Szkoła Podstawowa w Olesznej, szkoła dysponuje zapleczem sanitarnym z prysznicami, kuchnią i jadalnią, salą z materacami (judo), salami dydaktycznymi.
Koszt: 250 zł od osoby
Uczestnicy: osoby, które ukończyły 15 lat, w stopniu min. pionierka/odkrywca (preferowani przyboczni)
Planowany sposób wyżywienia: obiady dostarczane na zasadach cateringu, śniadania i kolacje przygotowywane przez uczestników i kadrę kursu
Planowane terminy kursu metodycznego (do ustalenia):
- I weekend: 19-21 lutego 2010; II weekend: 5-7 marca 2010\
lub
- I weekend: 26-28 lutego 2010; II weekend: 12-14 marca 2010
Zajęcia wszystkich kursów metodycznych (zuchowego, harcerskiego, starszoharcerskiego i wędrowniczego) odbywać się będą w jednym miejscu, prowadzone w oddzielnych grupach.
Proponowane miejsce: do ustalenia
Szacowany koszt: 100 zł od osoby
Uczestnicy: osoby, które ukończyły kurs przewodnikowski lub ukończyły wcześniej kurs dla drużynowych
Planowany sposób wyżywienia: obiady gotowe – pizza itp., śniadania i kolacje przygotowywane przez uczestników i kadrę kursu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz